Poniedziałek - Piątek 08:00 - 20:00

Sobota i Niedziela - ZAMKNIĘTE

tel. 502 936 935 / 501 098 748

Poniedziałek - Piątek 08:00 - 20:00

ul. Bartosza Głowackiego 57

83-110 Tczew

DIETETYK kliniczny

DIETETYK KLINICZNY JEST OSOBĄ, KTÓRA POMOŻE CI UŁOŻYĆ ZBILANSOWANY I RACJONALNY JADŁOSPIS, KTÓRY DOSTARCZY ORGANIZMOWI WSZYSTKICH NIEZBĘDNYCH SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH. ODPOWIEDNIA DIETA POZWALA NA ROZWIĄZANIE WIELU PROBLEMÓW ZDROWOTNYCH ORGANIZMU I POMAGA W WALCE Z RÓŻNYMI CHOROBAMI.

Dietetyk kliniczny, który oprócz szerokiej wiedzy na temat funkcjonowania całego organizmu człowieka, wszystkich enzymów, układów i narządów posiada umiejętności pomagania pacjentom zmagającym się z wieloma jednostkami chorobowymi. Cukrzyca, choroby autoimmunologiczne, choroby tarczycy, alergie i nietolerancje pokarmowe czy choroby układu krążenia – to tylko niektóre schorzenia, w których niebagatelną rolę ma dietetyk. Na choroby cywilizacyjne, czyli te, które związane są z wciąż postępującym rozwojem globalnym cierpi coraz większa liczba osób. Coraz większa liczba populacji wymaga specjalistycznej diety. Nie mówimy tu stricte o odchudzaniu, ale o zdrowym, normalnym funkcjonowaniu organizmu. Czyli coś co jest podstawą dobrostanu każdego człowieka

Zobacz jak możemy Ci pomóc

W NovaClinica rozwiążemu twoje problemy dietetyczne

Konsultacje są skierowane do kobiet, mężczyzn, dzieci i młodzieży

 

 PIERWSZA WIZYTA

wywiad żywieniowy i wywiad medyczny
wywiad dotyczący stylu życia
specjalistyczny pomiar masy ciała
badanie antropometryczne
interpretację dokumentacji medycznej
analizę wyników badań laboratoryjnych
analizę ewentualnych błędów żywieniowych
ocenę sposobu odżywiania
ogólne zalecenia żywieniowe
ogólne zalecenia dotyczące aktywności fizycznej
 

  WIZYTA KONTROLNA

omówienie stosowania zaleceń żywieniowych
analizę dzienniczka żywieniowego
omówienie zmiany stylu życia
omówienie wyników stosowania dotychczasowej diety
omówienie wdrożenia aktywności fizycznej
omówienie sposobów regeneracji organizmu
analizę poziomu zmęczenia
interpretację postępów dietoterapii
wprowadzenie ewentualnych zmian w diecie
wprowadzenie ewentualnych korekt w aktywności fizycznej
wsparcie motywacyjne
 

Dietetyk kliniczny to specjalista, do którego udajemy się, aby pozbyć się złych nawyków żywieniowych, zwalczyć nadmierne kilogramy i poczuć się dobrze we własnej skórze. Z prawnego punktu widzenia dietetyk nie jest lekarzem niemniej jednak istnieje specjalizacja, która pozwala zdobyć kompetencje w zakresie żywienia podczas choroby. Tym właśnie zajmuje się dietetyk kliniczny.
To specjalista, który posiada szeroką wiedzę na temat podstawowych jednostek chorobowych, których leczenie może wymagać zmiany nawyków żywieniowych (np. cukrzycy). Wie, jak należy podejść do żywienia w chorobie i jak dopasować dietę, aby zatrzymać jej rozwój i pomóc wrócić pacjentom do pełnego zdrowia i dobrego samopoczucia.
Podczas trudnej walki o odpowiednią wagę dietetyk kliniczny dzięki swojej wiedzy jest w stanie wybadać objawy chorobowe , mogące utrudniać osiągnięcie wymarzonego rezultatu. Dzięki zespołowej współpracy dietetyka klinicznego z innymi specjalistami min. enndokrynologiem, diabetologiem gastroenterologiem, kardiologiem, alergologiem czy reumatologiem możliwe jest skuteczne rozwiązanie problemu żywieniowego.

Dietetyk kliniczny ma potrzebną wiedzę do ułożenia diety, która uwzględnia zależności między układem pokarmowym a nerwowym, krwionośnym czy jakimkolwiek innym w organizmie człowieka.

Zadaniem dietetyka klinicznego jest przeprowadzenie wywiadu żywieniowego a także ustalenie, z jakimi dolegliwościami zmaga się pacjent. Na tej podstawie może postawić wstępną diagnozę (jeśli pacjent nie wie, skąd biorą się jego objawy) i zalecić wykonanie określonych badań.
Jeśli zaś pacjent zgłasza się do dietetyka wiedząc, z jakimi chorobami się zmaga, specjalista na podstawie aktualnych (nie starszych niż 12 miesięcy) badań krwi i ogólnego wywiadu lekarsko-żywieniowego ustala dietę na kolejne tygodnie. Może także pomóc w opracowaniu treningów  i przekazuje pacjentowi wskazówki na temat tego, czego powinien unikać w swojej diecie, a po co sięgać znacznie częściej.

Dietetyk kliniczny nie tylko pomaga rozprawić się z otyłością czy fatalnymi nawykami żywieniowymi, ale także pomaga w walce o lepsze samopoczucie. Dlatego warto zgłosić się do niego w przypadku zmagania się z takimi chorobami, jak:

• cukrzyca

• insulinooporność

• hipoglikemia

• niedoczynność i nadczynność tarczycy

• choroba Hashimoto

• choroba Gravesa-Basedowa

• refluks żołądkowo-przełykowy

• choroba wrzodowa

• wrzodziejące zapalenie jelit

• zespół jelita drażliwego (IBS)

• przerost flory bakteryjnej jelit (SIBO)

• łuszczyca

• atopowe zapalenie skóry (AZS)

• zaburzenia miesiączkowania

• anemia i niedorwistość

• nadciśnienie

• osteoporoza

• dna moczanowa

• zespół policystycznych jajników

Dodatkowo warto powiedzieć dietetykowi klinicznemu o wszystkich swoich dolegliwościach, wtedy być może skieruje nas na dalsze badania i poradzi, co możemy zrobić, aby wyeliminować problem. Nie należy także ukrywać przed nim żadnych nawyków żywieniowych ani nietolerancji pokarmowych (nawet tych niepotwierdzonych testami), a przed wizytą prowadzić przez jakiś czas dzienniczek, aby ocenić, jakie jedzenie nam służy, a po jakim czujemy dolegliwości.

Chciałbyś skorzystać z naszych usług? Już dziś umów się na wizytę:

Pragniemy poinformować Cię, że Zgodnie z art. 13 ust. 1−2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 (tzw. RODO), zapewniamy bezpieczeństwo danym, które są przetwarzane w ramach działania naszej strony. Klikając „Akceptuję” lub zamykając okno, zgadzasz się na warunki przetwarzania swoich danych osobowych wyrażone w Polityce prywatności